Løpstikke.


Dyrking: Solrikt eller delvis skygge, næringsrik, fuktig og godt drenert. Formering ved frø eller rotskudd. Høyde 1.5-2 m. Hardfør og flerårig.


Dyrking: Solrikt eller delvis skygge, næringsrik, fuktig og godt drenert. Formering ved frø eller rotskudd. Høyde 1.5-2 m. Hardfør og flerårig.

Litt historie og egenskaper.

Kjærlighetsurt eller løpstikke som mange kjenner den som er en fantastisk plante men mange bruksegenskaper. Løpstikkeblader har en lukthemmende og antiseptisk virkning på huden. Brukt som badetilsetning har løpstikke gunstig innvirkning på blodsirkulasjonen, samtidig som den har vært brukt til å dempe sterk svette i fotbad og mot soppsykdommer. Før i tiden kunne den bli brukt til å øke sin tiltrekningskraft på det annet kjønn, ved å bade i et uttrekk av løpstikke. Virkningen skulle være sterkest umiddelbart etter at man steg opp av vannet, så dette er nok her vi har litt av grunnen til at den blir kalt kjærlighetsurt . Man kunne også bruke løpstikke i grøtomslag på sår, verk, og ved gikt. Planten har også en viss egenskap til å hjelpe kroppen med å skille ut avfallsstoffer.

Til mat:

Frøene, bladene og bladstenglene av løpstikke har en kraftig, sellerilignende smak som gjør at urten er svært god i supper, sauser, gryteretter, grønnsakretter og salater, eller som grønt dryss på maten. Men vær forsiktig, da det lett kan bli for mye, siden planten har en sånn kraftig og dominerende smak. Tørkede kan frø brukes i brød og krydret bakverk, i varme potetretter, kålsupper og i osteretter. Da løpstikke har evnen til å eliminere fettsmak på fet fisk, kan det være lurt å anrette f.eks. fet høstmakrell sammen med løpstikkeblader eller frø av planten, noe som også gir en deilig smak på fisken.

NB: Løpstikke regnes ikke på noen måte å være giftig, men bortsett fra som litt krydder bør urten unngås ved graviditet eller ved nyreproblemer.

Kjært barn med mange navn.


Løpstikken, kjærlighetsurten, maggiurt, lauvstikke, løbestikke, løpstekk, lubbestikke, lubbestokk, lubbenstølk, frikasséurt

Gressløk

Ikke er det bare spiselig, men vakker også.

Ikke er det bare spiselig, men vakker også.

Gressløken er vel den noe av den mest greieste planten man kan ha i hagen, voksevillig, flerårig, dekorativ og smakfull.  Egentlig så burde den vel blitt klipt ned før blomstring, men vi har ganske store mengder, så noe får stå til pynt.

Flere urter kommer etterhvert.

Når sommer er i gang , så vil det etterhvert komme flere innlegg om urter fra hagen vår.

Nyeste kommentarer

27.01 | 11:25

Så hyggelig å høre fra deg Mona. Vel åra har nok satt ett og annet spor på oss også, sånn er det jo bare. Artig at du husker hvordan det var, så her har det nok blitt store forandringer.

21.01 | 19:21

Å, herlighet!Dere har jo ikke forandret dere i det hele tatt!Ble så glad for å se bildene fra vakre Øvre dalen.Husker jo hvordan det så ut første året. Alt dere har fått til, og gjør!Beundringsverdig!

19.01 | 18:03

Tusen takk for det Inger Lise

19.01 | 16:32

Det er så flott hos dere 🌺

Del denne siden