Birøkt og honningsalg.

Birøkten vår og honningen vi foredler både til Honningcentralen å noe til privat salg.

Her er det noen bilder av birøkten vår.

Her er det noen bilder av honningproduksjon og produkter.

19. jan, 2019

Honning godkjennes som hostemedisin

Publisert 2. okt. 2018
Honning er ikke lenger bare et kjerringråd. Britiske helsemyndigheter slår fast at honning har en medisinsk effekt som demper hoste. «A spoonful a day keeps the doctor away» Ja, svarer nå legene selv. Honning virker mot hoste.
Naturproduktet som mange tyr til ved kribling i halsen, er brukt til alle tider. Men aldri før har honning blitt vitenskapelig godkjent av legevitenskapen. Det er helt nytt at honning nå blir gitt som medisinskfaglig råd.
Det sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennmedisin og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Det er det anerkjente National Institute for health and care excellence (NICE) i England som nå anbefaler honning. Og NICE er ikke hvem som helst. Deres vitenskapelige konklusjoner blir lyttet til internasjonalt, også av norske helsemyndigheter.
Demper hostekulene
De nye rådene fastslår at en skje honning om dagen kan både dempe og lindre akutt hoste ved infeksjoner i øvre luftveier. Det gjelder både plager ved forkjølelse og influensa og ved akutt bronkitt.
Professor Morten Lindbæk er leder for antibiotikasenteret for primærmedisin ved Universitetet i Oslo. Etter å ha sett de nye rådene, sier han det kan være verdt å prøve honning, før du går til fastlegen. Vi vet fra før av at flere typer hostemedisin hjelper mot hoste. Men nå blir honningen sidestilt.
Samtidig understreker professor Lindbæk at honning ikke er en ny mirakelkur. Men at folk selv kan ta skjeen i egen hånd, er positivt, mener han. Det er normalt at hoste ved luftveisinfeksjoner kan vare både to og tre uker. Hvis formen ellers er bra og du ikke har feber, finnes det nå flere måter å håndtere hosten på. Uten resept.
Det er for lengst slått fast at honning er langt mer enn noe søtt og godt. Forsker Elena Schumilina ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU mener det er gledelig at naturlig mat nå blir likestilt med kjemisk framstilt hostemedisin.
– Undersøkelser og folks egne erfaringer med honning har vært mange. Men det har manglet seriøs nok forskning, fram til nå.
Matforskeren forteller at honningen er rik på blant annet antioksidanter og betennelsesdempende stoffer, som sammen med andre stoffer i produktet, kan dempe akutt hoste. Hun ser fram til mer vitenskapelig forskning, som kan gi enda flere svar.
– Det gjenstår å få viten om blant annet hvilken type honning som er best å ta. Og hvor stor dose. Honning er bra mot hoste. Men det er foreløpig ikke nok vitenskapelig forskning på hvilken type som virker best.

19. jan, 2019

Ny forskning av honning

Ny forskning: Honning dreper multiresistente bakterier
Publisert 30.09.2016

NATURENS GULL: Svenske forskere har funnet ut at honning dreper multiresistente bakterier.
Honning har vært sett på som et vidundermiddel i årtider. Ikke bare har det lindrende effekt på forkjølelse og influensa, det har også vært brukt til å lege sår og infeksjoner.

Nå har forskere ved Lunds Universitet i Sverige fått frem forbløffende resultater, forteller de i en pressemelding.
Ubehandlet honning kan nemlig drepe resistente bakterier, som MRSA (gule stafylokokker) og VRE (enterokokker).

Årsaken til at honning har disse egenskapene er at biene har melkesyrebakterier i magen, som de viderefører til honningen. Hvis honningen ikke blir varmebehandlet, lever disse snille bakteriene videre i honningen biene har laget.
Melkesyrebakteriene produserer forskjellige antibiotiske substanser, alt etter som hvilke sykdomsbakterier de møter. Derfor er de unike i kampen mot multiresistente bakterier, som feks MRSA, forteller forskerne.
Bruker superhonning på sykehus
I Storbritannia har de allerede brukt honning i behandling av pasienter i et års tid. Ved Royal Hampshire Hospital har de brukt honning til å fjerne infeksjoner i operasjonssår med gode resultater, ifølge Hampshire Chronicle.

De britiske legene har også erfart at honning tar knekken på sopp og parasitter, i tillegg til superbakterien MRSA. De har også halvert infeksjonsfaren hos kvinner som har utført keisersnitt, og helet kroniske sår hos pasienter. Honningen har også vist seg å ha god effekt på behandling av akne.

Både forskere og leger har stor tro på at naturlig honning kan redusere bruken av antibiotika, og at denne oppdagelsen kommer til å ha stor betydning for helsevesenet over hele verden fordi flere og flere bakterier blir resistente mot antibiotika.

Naturlig medisin
Honningen som har vist seg å ha medisinsk effekt er naturlig fremstilt uten varmebehandling. Ifølge forskerne ved Lund Universitet i Sverige har ikke varmebehandlet honning samme effekt, fordi de snille melkesyrebakteriene da vil være døde.
Honningen som brukes til behandling ved sykehuset i Storbritannia er en spesiell sterilisert honning som er utviklet ved en økologisk gård i Chile.

- Jeg synes dette er et unikt produkt for sårpleie. Honning er en fantastisk naturlig medisin. Den skader ikke vevet, men dreper bakteriene, sier Dr. Dryden til Hampshire Chronicle.

Nyeste kommentarer

27.01 | 11:25

Så hyggelig å høre fra deg Mona. Vel åra har nok satt ett og annet spor på oss også, sånn er det jo bare. Artig at du husker hvordan det var, så her har det nok blitt store forandringer.

21.01 | 19:21

Å, herlighet!Dere har jo ikke forandret dere i det hele tatt!Ble så glad for å se bildene fra vakre Øvre dalen.Husker jo hvordan det så ut første året. Alt dere har fått til, og gjør!Beundringsverdig!

19.01 | 18:03

Tusen takk for det Inger Lise

19.01 | 16:32

Det er så flott hos dere 🌺

Del denne siden